Nesrin Adıgüzel Firengiz
YÜZEN PORTAKAL
16544

Bazen çocuklar birçok soru sorarlar ve doğru yanıt almayı beklerler.Sorulan sorulara akılcı ve doğru yanıtlar verilmelidir ki çocukların merak duyguları tatmin edilsin ve daha çok merak etmeye,merak ta öğrenmeye temel oluştursun.Verdiğimiz cevapların yetersiz kalması durumunda basit deneyler  imdadımıza yetişir.Bu etkinliğimizde portakal kabuğunun fonksiyonunu anlayabileceğimiz basit bir deney yapacağız.Deney sonrasında mis kokulu bir portakal kabuğu reçeli yapabilir ve kahvaltı sofralarınıza renk katabilirsiniz.

 

DESTEKLEDİĞİ ALANLAR:Neden-sonuç ilişkisini kavrama,merak duygusunun arttırılması,dikkatini toplayabilme,olaya yoğunlaşma,gözlem becerilerini arttırmak

 

GEREKLİ MATERYAL:Derin bir kap dolusu su,2 adet portakal

 

 

                          -Öncelikle su dolu kabımızı dökülme ihtimaline karşı önlem aldığımız sağlam bir yere koyuyoruz.

 

                -Portakallardan birinin kabuğunu soymaya hazır hale getirip çocuğumuzun soymasını sağlıyoruz.Bu anda çıkan kokuya dikkat çekip çocuğumuzun koku duyusunu harekete geçirebiliriz.

 

                -Çocuğumuza kabuğu soyulmamış portakalı su dolu kaba bırakmasını söyleyerek sonucu gözlemesini sağlıyoruz.Portakal suyun üstünde yüzmektedir.

 

                 -Sonrasında soyulmuş olan portakalı suya bırakıp yine sonucu gözlemliyoruz.

 

                 -Soyulmuş portakalın battığı soyulmamış portakalın ise yüzdüğü gözlenerek bunun nedenleri üzerine sohbet ediyoruz.

 

                 -Sonrasında portakal kabuğunun içinde hava olduğu ve bu sebeple soyulmamış portakalın yüzdüğü,kabuğun içindeki hava sayesinde portakalın uzun süre çürümeden dayanabildiği açıklanır.

 

Nesrin Adıgüzel Firengiz