Nesrin Adıgüzel Firengiz
BENİM GÜZEL CEVİZ YAPRAĞIM
8429

Bazı basit şeyler bize çok güzel şeyler öğretebilir.Bugün bu şeylerden bir ceviz yaprağından yararlanacağız.Ceviz yaprağı doku olarak güçlü olmasının yanında aromatik bir kokuya da sahiptir.Bir çok bahçede karşılaşabileceğiniz bu yaprakları bugün duyu eğitimi ve sanat çalışmasında değerlendireceğiz.Bu etkinliği desteklemek amacıyla mutfağımızda bol bol bulunan aromatik meyve ve baharatları kullanabilirsiniz

 

DESTEKLEDİĞİ ALANLAR : El-göz koordinasyonu gelişimi, küçük kas gelişimi, estetik duygusu, dokunma, koku, görme ve işitme duyusu gelişimi, farkındalık

 

GEREKLİ MATERYAL : A4 fotokopi kağıdı, ceviz yaprağı, kuru boya, tack-it yapıştırıcı, kitap

 

YAPILIŞI:

 

 -Öncelikle çocuğunuzla sokaklarda gezintiye çıkmakla başlayabilirsiniz.

 

-Karşılaşılan bir ceviz ağacından yapraklar toplayalım.

 

-Topladığımız yaprakları dokunun belirgin olarak çıkabilmesi için çok kurumasına fırsat vermeden bir kitabın arasında bir gün bekletelim.

 

-Yapraklardan birkaç tanesini ayırarak elimizde biraz ovuşturalım ve çıkan sesi dinleyelim.Sonrasında aromatik kokusunu içimize çekerek koku duyumuzu çalıştıralım.Daha sonra kurumuş yapraklarla aynısını yapıp karşılaştıralım.

 

-Kitabın arasında beklettiğimiz yapraklardan bir tanesini damarlı kısım altta kalacak şekilde tack-it yardımıyla A4 kağıda sabitleyip kağıdı ters çevirelim.

 

-Ters çevirdiğimiz kağıda elimizle dokunarak dokunma duyumuzu çalıştıralım ve yaprağın nerede,ne kadar alan kapladığını tespit edelim.

 

-Kuru boramızı alalım ve yerini tespit ettiğimiz yaprağın üstünü boyayalım.

 

-Boyadıkça  yaprağın dokusu kağıda çıkacaktır.Yaprağın tam olarak çıkabilmesi için görme duyumuzu çalıştırıp dikkatlice bakalım.Yarım kalan yerleri elimizle tekrar kontrol ederek tamamlayalım.

 

-Sadece yaprağın dokusunu çıkarmakla  kalmak istemeyenler olabilir.Gerisini sizin yaratıcılığınıza bırakıyoruz.Mis kokulu güzel günler sizin olsun.

 

Nesrin Adıgüzel Firengiz