ÇOCUĞUNUZUN BİR PEDAGOG YA DA PSİKOLOĞA İHTİYACI OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
5789

 

Anne baba olmak çoğu zaman çok stresli bir iştir. Küçük bir çocuğun dilini anlamak ve yardım etmek hiç de kolay değildir. Hiçbirimiz çocuk sahibi olmadan önce bir eğitim alma şansına sahip değiliz ve ne yazık ki bir ana baba okulu yok.

Çoğunlukla çocuklar hastalandığında çok endişeleniriz. Öksürseler veya ateşlenseler kısa sürede bir doktora götürürüz. Ancak ne yazık ki çocukların sorunları sadece tibbi sorunlarla bitmiyor. Tıbbi sorunların yanı sıra erken çocukluk çağında ortaya çıkan birçok psikiyatrik bozukluklar vardır. Çocuğunuzun davranışları veya gelişimi ile ilgili sizden daha tecrübeli kişilere ya da diğer aile üyelerine danışmak bazen yararlı olabilir, ancak yine de unutmamalısınız ki her zaman çocuğunuzu en iyi tanıyan sizlersiniz.

Eğer çocuğunuzun davranışları ile ilgili olağandışı bir durumun olduğunu seziyorsanız ya da sadece bir şeylerin yanlış olduğunu duygusuna kapılmışsanız bunu göz ardı etmemelisiniz. Çünkü çocukların bir ruhsal sıkıntısını olduğunu ancak onların davranışlarındaki değişikliklerden anlayabiliriz.

Çocuklar yetişkinler gibi oturup benim bir sorunum var diye anlatmazlar. Çoğunlukla bazı semptomlar ortaya çıkarırlar. Bazen çok hareketlenebilirler, bazense davranışlarında gerilemeler olur. Örneğin biberonu bırakmış bir çocuğun yeniden biberonunu istemesi ya da tuvalet eğitimini tamamlamış bir çocuğun tekrar altını ıslatmaya başlaması gibi. Bazen de okulda başarısızlık, dikkat dağınıklığı yaşaması gibi. Çocuklar olası bir ruh sağlığı sorunu yaşadığını düşündüren belirtiler gösterirse bunun erken teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.

Erken Çocukluk Bozuklukları

Bebeklikte ya da beş yaşın altında ortaya çıkan birçok psikiyatrik bozukluk vardır. Bazıları diğerlerinden çok daha nadir görülmekle birlikte, bu hastalıkların türlerini tanımak önemlidir.

Bunlar:

Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluklar

Anksiyete bozuklukları

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (fiziksel ya da cinsel istismar, ya da travmatik bir olaya tanık olmak gibi önemli bir travma sonucu oluşur.)

Alt ıslatma, dışkı kaçırma

Depresyon ve bipolar bozukluk gibi ruhsal bozukluklar

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu / Dikkat Dağınıklığı

Özgül Öğrenme Güçlüğü

Tik bozuklukları  (bu istemsiz kas seğirmeleri,tekrarlanan hareketler veya sesleri çıkarmak gibi)

Psikotik Bozukluklar vb.

Aşağıda çocuğunuzun psikolojik olarak bir sorun yaşadığını gösteren belirtilerin bir listesi verilmiştir.Bunlar:

Uyku ile ilgili sorunlar

Sık sık kabus görmek veya gece terörü

Olağandışı veya garip davranışlar

Yoğun veya olağandışı korkular

Kolayca ürküyor olması

Gerileyen davranışlar (erken yaşta yapılan bir davranışa geri dönmek)

Dikkat veya öğrenme ile ilgili problemler

Dil gelişimi ve konuşma gecikmeleri

Sık sık öfke patlamaları ya da öfke nöbetleri

Olağandışı agresif davranış

Uygun bir duygusal tepki eksikliği

Alt ıslatma ya da dışkı kaçırma

İçe kapanma

Hiperaktivite

Sesler duyma

Var olmayan şeyleri görme

Mide ağrıları veya diğer fiziksel şikayetler  (özellikle tıbbi bir neden olmadan)

Mastürbasyon

Tekrarlanan davranışlar

Her bozukluğun potansiyel belirti ve bulgularının benzersiz kombinasyonları olduğunu aklınızda bulundurun. Ayrıca, bu listedeki bazı belirtiler (örneğin hasta olan bir çocuk daha iyi hissedene kadar oldukça huzursuz olabilir) durumsal olabilir. Ancak, bunların çoğu ciddi bir şeyler olduğunun güçlü göstergeleridir.

Birçok erken çocukluk bozuklukları uygun tedavi ile çözülebilir. Ancak yapılacak ilk şey çocuğun bir pedagog tarafından kapsamlı bir değerlendirmeye alınmasıdır. Sorunu belirlendikten sonra, çocuğunuz için en iyi tedavi seçeneklerine yönlendirmek ve bir plan geliştirmek pedagoğun sorumluluğundadır. Bir pedagog duruma göre bazen bir çocuk psikiyatristinden de yardım isteyebilir. Bazı durumlar her ikisinin ortaklaşa çalışmasını gerektirebilir.

 

 

Pedagog Berkay Dinç

Deneyim Danışmanlık

Moda Caddesi Erengül Apt. No:110 Daire 1  Moda/Kadıköy  İstanbul

 Telefon:          0216 4051365

 Cep Telefonu: 0531 793 16 54