HAMİLELİKTE 12. HAFTA
2611

Artık anne adayları kendilerini çok daha iyi hissetmektedirler. Sabah bulantıları ve kusmalar tamamen kesilmiştir. Ayrıca rahim artık pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) üzerine doğru çıkmaya başladığı ve karın içine doğru büyüdüğü için sık idrara çıkma şikayetleri de ortadan kaybolmuştur.

 Bebeğin başından poposuna kadar olan mesafesi 56 mm’ye ulaşmıştır. Artık belirginleşen eller ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlamıştır. Diş etlerinde dişlerinin yerleri belli olmuştur. Santral sistemi biraz daha olgunlaşmıştır. Cinsel organlar gelişimi iyice tamamlanmaya yakın olsa da erkek bebeklerin testisleri hala karın içlerinde olduklarından cinsiyeti söylemek hala zordur.

Hamilelikte diş bakımı

Bu haftada karşılaşabilinen şikayetlerden biri diş eti kanamalarıdır. Bunun gebelik nedeniyle diş etlerinde hassasiyetin artması sonucunda olduğu bilinmelidir. Normalde kullanılandan daha yumuşak uçlu diş fırçalarının kullanılmaya başlaması, şikayetin azalmasına yardımcı olacaktır.12. haftadan sonra civa içermeyen dolgu malzemeleri ile dolgu yaptırmakta bir sakınca yoktur. Diş çekimi ise gebeliğin her ayında yapılabilir. Lokal anestezinin bebeğe zararı yoktur, sadece kullanılacak antibiyotik konusunda kadın doğum doktoruna danışılması uygun olacaktır.