Psk. Danışman Yelda Arslan
TATİLDE ÇOCUKLARI NASIL EĞLEMELİ?
5967

İtiraf ediyorum, yazımın başlığı tam da biz Türk annelerinin kullanacağı türden bir soru cümlesi oldu. “Okuldayken iyiydi, hoştu, hem öğreniyordu, hem de arkadaşlarıyla eğleniyordu. Koskoca yaz tatili geldi çattı! Şimdi ne yapmalı, ne etmeli de ekran bağımlısı olmadan tatili verimli geçirtmeli?”   

            İşin aslı hangi yaşta olursa olsun yorucu bir okul dönemini bitirdiler ve o koskoca tatili hak ettiler. Yapmaları gereken en temel şey, dinlenmek değil, oynamak, oynamak ve daha çok oynamak… Oyunun yanında 4 temel başlık da tatilin her gününe yedirilmeli diye düşünüyorum.

 

  1. TATİL, AİLECE GEÇİRİLEN KALİTELİ ZAMANIN, ARTTIĞI BİR SÜREÇ OLMALI.

Anne babalar olarak, yoğun yaşam koşturmasında kimi zaman es geçtiğimiz, çocuğumuzla vakit geçirme fırsatını, bu yaz ihmal etmeyelim. Bu ritüel, emin olun sadece ilişkimizi güçlendirmekle kalmayacak, içimizdeki çocuğa da iyi gelecek. Neler yapılabileceğine dair fikir vermesi açısından, web sayfamızın Etkinlikler bölümünden yararlanabilirsiniz.

https://www.ailedenokula.com/home/category/2_etkinlikler

 

  1. KİTAPLAR HAYATIN BİR PARÇASI OLMALI.

İster 3 yaşında olsun, ister 13, kitap “her gün okunan ve zevk alınan” olarak hayatın bir parçası olmalı. Bunun temelleri de elbette bebeklikten itibaren çocuğuna düzenli kitap okuyan ve rol model olarak kendi de okuyan bir ebeveynden geçiyor.

 

  1. TÜM YIL ÖĞRENİLENLER UNUTULMAMALI.

Okul dönemi boyunca onca emek verilip öğrenilen bilgiler “yuppiii tatil geldi, hiçbir şey yapmama zamanı” düşüncesi ile heba edilmemeli. Tercihen sabah saatlerinde, daha günün koşturması başlamadan, masa başında bir yarım saat, sınıf öğretmeninin önerdiği tatil kitaplarından çalışma yapılmalı. Okul öncesi dönemde de görsel algıyı, dikkati ve düşünme becerilerini geliştiren etkinlik kitaplarından yararlanılabilir. Yine bu konuda size ışık tutacağını düşündüğüm web sayfamızın Kitaplık bölümünden yararlanabilirsiniz.

https://www.ailedenokula.com/home/category/4_kitaplik

   

  1. EKRAN KARŞISINDA GEÇİRİLEN SÜRE YETİŞKİN KONTROLÜNDE OLMALI.

Yarardan çok zarar verdiği düşünülürse, boş zamanın bol olduğu yaz tatilinde ekran karşısında geçirilen süre ve izlenen içerik yetişkin kontrolünde olmalı. Unutmamalı ki çocuklar eğlenerek aktif katılacakları bir eylem yoksa ekrana yönelirler. Bu anlamda içeriği çocuğunuza uygun yaz okullarını düşünebilirsiniz. Kutu oyunları ile eğlenerek becerilerini geliştirmesine olanak sağlayabilirsiniz. Yaşamın her anını keyifli bir yaşam deneyimine dönüştürebilirsiniz. Örneğin, sahilden taş toplarken parmak kasları gelişeceği gibi onu boyarken dikkat becerileri ile yaratıcılığı ve estetik algısı gelişecektir. Yapacağınız kültürel geziler genel kültürüne katkı sağlayacaktır. Gece gökyüzüne bakarak yapacağınız sohbetler hayal gücünü ve ifade becerisini besleyecektir. Örnekler çoğaltılabilir, kalanını sizin yaratıcılığınıza bırakıyorum :)

Tüm öğrencilere tadı damaklarında kalacak verimli bir yaz tatili dilerim…

 

Psk. Dan. Yelda ARSLAN

Psk. Danışman Yelda Arslan