Psikolog Balsu Uğurluoğlu
DEDİĞİMİ DİNLE YAPTIĞIMI UYGULA
3142

 

  Nasıl bir çocuk yetiştirmek istiyoruz? Dürüst bir çocuk mu? Yardımsever bir çocuk mu? Doğayı seven bir çocuk mu? Çocuğumuzu istediğimiz şekilde yetiştirmek bizim elimizde.

 

  Ama nasıl?

 

  Çocukluğumuzdan başlayarak hayatımız boyunca öğreniyoruz. Çeşitli öğrenme yolları var. Ben bu konuyla ilgili olarak, model alarak öğrenmeden bahsetmek istiyorum. 

 

  Model alarak öğrenme gözlem ve taklite dayalı bir öğrenme biçimidir. Çocukluğumuzdan itibaren çevremizdekileri model alıyoruz. Ailemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı ve ünlüleri bilinçli olmadan gözlemleyerek taklit ediyoruz. 

 

  Küçük yaşlarda genellikle en çok anne ve babamızı taklit ediyoruz.  Anne ve babamızın konuşma biçimi, oturuşu, kullandığı jest, mimik ve kelimeler bizim konuşma biçimimiz, oturuşumuz, jestimiz, mimiğimiz ve kelimelerimiz haline geliyor. Bu yüzden ebeveynlerin davranışları çocuklar üzerinde çok etkili. Ailemizin sadece davranışı değil, saç modeli, giyim tarzı, hatta bazen meslek seçimimizde meslekleri bile etkili olabiliyor.

 

  Nasıl çocuklar yetiştirmek istiyorsak, öyle davranmamız gerekiyor. Eğer dürüst bir çocuk yetiştirmek istiyorsak biz de dürüst olmalıyız. Dürüstlüğü bilmeyen birinden dürüst olmasını bekleyemeyiz. Yardımsever bir çocuk yetiştirmek istiyorsak biz de yardımsever olmalıyız. Doğayı seven bir çocuk yetiştirmek istiyorsak hayvanları sevmeli, çevremizi temiz tutmalıyız. Etrafa çöp atıp çocuğumuzdan doğayı sevmesini beklemek çok inandırıcı olmaz. Kurduğumuz cümlelerle yaptığımız davranışların tutarlı olması gerekiyor.

 

Bir diğer deyişle, "Benim dediğimi yap, yaptığımı yapma” düşüncesini  "Benim dediğimi dinle, yaptığımı uygula" düşüncesiyle değiştirmeliyiz.

 

 

Psikolog Balsu Uğurluoğlu

Psikolog Balsu Uğurluoğlu