Psk. Danışman Yelda Arslan
YARIM KONUŞAN ÇOCUKLAR
12733

Çocuğun konuşmaya başlaması, aile içi iletişimde yeni bir dönemin açıldığını müjdeler. Sevgisi yere göğe sığmayan yavrumuz, artık bize sadece davranışları ile değil, sözel iletişim yoluyla da karşılık veriyordur. Hele ki başlangıç aşamasında o kelimeleri yarım yarım söylemesi yok mudur, dinlemeye doyamaz insan. Hatta bazen hızımızı alamaz, aynı tatlılıkla ona karşılık vermeye çalışırız ve evde yeni bir dil ortaya çıkar! Aile içinde her ne kadar “keyifli bir paylaşım zamanı” gibi görünse de, bu durumun pekiştirilmesi ileride çocuğun gelişimi açısından sorun yaratabilir.


Gelişimin birbirini tamamlayan bir bütün olduğu düşünülürse, herhangi bir alandaki gecikmenin diğer alanlara da etki edeceği yadsınamaz. Bu konuda gözde canlandırması en kolay örnek, fiziksel olarak gelişmiş, ancak hala bebeksi konuşan bir çocuk diye düşünüyorum. Akranlardan alınan süreğen geribildirimler, bir süre sonra benlik saygısını olumsuz etkileyebilir hatta sosyal ilişkileri sürdürmede zorluklara yol açabilir. Böyle bir durumda, anne babanın doğru yaklaşım tarzı ile daha hızlı ilerleme kaydetmek mümkündür. Peki nelere dikkat edilmelidir?


        * Öncelikle çocukla aynı şekilde bebeksi konuşarak yanlış telaffuzları pekiştirilmemeli.

        * Diğer yandan konuşma şekliyle alay da edilmemeli.

        * Doğru söyleyemediği kelimeleri eleştirir gibi düzeltmekten kaçınılmalı.

        * Söylemekte zorlandığı kelimeleri tekrar tekrar telaffuz etmesini istememeli.

        * Tüm bunların yanında, yanlış telaffuzları akabinde kelimenin doğru telaffuz edilişini abartıdan uzak bir dille duymasını sağlamalı. Örneğin “tapıyı tapattım” cümlesi sonrası “aferin kızıma kapıyı kapattı” demek.


Bu yazı ile kısaca, yarım konuşan çocuklara doğru yaklaşım tarzlarının altını çizmek istedim. Çocuklardaki dil ve konuşma problemleri ile terapi sürecine dair daha detaylı bilgi almak isteyenler https://ailedenokula.com/kategori/ozel-egitim-videolar linkindeki videolardan da yararlanabilirler.   

 

Psk. Dan. Yelda ARSLAN

Psk. Danışman Yelda Arslan